_

#1. Nee

Mijn zoon kiest, nadat hij zijn zwemdiploma heeft gehaald, net als zijn vier jaar oudere zus voor voetbal. Samen voetballen ze met veel plezier in de tuin. Veel verder dan dat gaat het niet.  Omdat Niels verder niet voor heel veel dingen te porren is lijkt mij dit een prima keus. Zijn favoriete woord vanaf het moment dat hij kan praten en eigenlijk nog steeds is ‘nee’. Zullen we even gezellig naar de stad? Of een mooie herfstwandeling maken? Stuk fietsen en dan ergens ijsje eten? Naar de kinderboerderij? Nee….

Zelfs voor die eerste trainingen heb ik heel wat overredingskracht nodig en soms hijs ik hem gillend en huilend op de fiets.

Hij begint bij de F-jes. Ik weet het niet meer precies maar volgens hem de F12. Trainen op de woensdagmiddag en dan op zaterdag een wedstrijdje. Verbeten koppie op het veld. Hij is een serieus jongetje. Als hij dan eenmaal op dat veld staat, gaat hij ervoor.

Als hij in groep 8 zit (11-12 jaar), mag hij bij Orion met de O13 meedoen. Zijn talent begint op te vallen. In die periode wordt hij ook uitgenodigd voor activiteiten bij de KNVB. Hij leert daar jongens uit de regio kennen en het niveau ligt hoger. 

Aan het eind van dat seizoen (juni 2019) is er wat onduidelijkheid over de volgende stap binnen Orion. De O15 gaat misschien een stapje te snel maar of hij in de O14 helemaal tot zijn recht gaat komen in nog maar de vraag

Ineens verandert alles: Vitesse heeft hem een tijdje gevolgd en naar aanleiding van een wedstrijd bij Orion, nota bene als invaller bij de O12, zien zij reden om hem uit te nodigen voor proeftrainingen op Papendal. Wat een ommezwaai ineens. Veel vragen. Wat gaat dit allemaal betekenen? Wat houdt het in als je bij een BVO voetbalt? Hoe moet dat met de schoolkeuze straks? Hij stond net ingeschreven bij een school in Nijmegen, hoe werkt dat als je elke dag in Arnhem moet trainen?

Voor Niels maakt dit allemaal niets uit. Zijn ogen glinsteren. Het is al zo’n fijne periode met shinen in een musical en allerlei eindfeesten, dit maakt het feest compleet. ‘Mam, zo’n kans, hier zeg ik toch geen ‘nee’ tegen?!