Op deze pagina wil ik graag informatie delen. Ik lees veel over de psychologie van topsport, met drie kinderen verdiep ik me überhaupt graag in opvoedkwesties, ik kijk programma’s, ik google wat af. Daarnaast vind ik het ook leuk om af en toe over onmisbare producten te schrijven. Misschien zit er iets voor je bij, iets waar jij ook wat aan hebt.

 

BOEKEN

Het sportbrein – Eva Maenhout & Kris Perquy

Wat is de meerwaarde van een mental coach in de sport? En dan vooral in het voetbal. In mijn ogen ging het bij Vitesse vooral om de fysieke gesteldheid van de jongens. Iets waar ik moeite mee had. Ik geloof dat er meerdere factoren zijn die maken of je succesvol bent. In dit boek wordt aan de hand van duidelijke voorbeelden uitgelegd wat de invloed is van je brein op je sportprestaties. De schrijvers pleiten voor een mental coach naast alle anderen (trainers, fysio) die betrokken zijn bij een topsporter.

Te bestellen via Bol.com

In blog #44 lees je meer over dit boek.

Het tienerbrein – Jelle Jolles

Soms weet je gewoon niet goed wat je met je tiener moet. Je ziet hem veranderen maar begrijpt er steeds minder van. Er zijn zoveel factoren die een invloed hebben op de ontwikkeling van tieners. Allereerst is daar het brein, dan is er opvoeding, maar ook sociale factoren als ‘waar groeit iemand op’ spelen een rol. Jolles benadrukt het positieve, dat is fijn aan dit boek. Hij legt duidelijk uit waar we allemaal tegenaan kunnen lopen maar stelt ook gerust: met de meesten komt het uiteindelijk allemaal goed!

Extra leuk aan dit boek is dat de schrijver een hoofdstuk wijdt aan het belang van sport. Hoe ook op het sportveld de invloed van het ontwikkelende tienerbrein merkbaar is. En het enorme belang van de begeleiding van de sportcoach (waarover ik vaak discussie voer met de elftalleider van Vitesse): ‘De techniek van het spel is makkelijker te leren dan de persoonlijke groei die nodig is om een goede sporter te worden.’

Wil je meer lezen over jouw belangrijke rol als ouder (want belangrijk zijn we!)? Bestel hier

 

MOM, YOU CAN – Elsbeth Teeling

Ik volg deze moeder al jaren. Zij heeft een dochter die ongeveer even oud is als mijn dochter en ook zij worstelde met de vraag: waar wordt mijn dochter gelukkig van? Bij haar was dat skaten, bij Lotte was dat voetballen. Elsbeth heeft, net als ik, na jaren een vaste baan gehad te hebben, de keuze gemaakt om voor zichzelf te beginnen. Ze is gaan schrijven over het moederschap. Met humor en veel relativering, daar houd ik van.  In dit boek MOM, YOU CAN gaat ze op zoek naar het geheim van het succesvol combineren van werk en moederschap. Ze neemt haar eigen leven als leidraad en gaat vanuit daar anderen interviewen. En ontdekt iets. Lees het zelf!

 

Jan Derksen – Het narcistisch ideaal

Een lezing over curlingouders, dat sprak me wel aan. Ik heb laatst al een blog geschreven waarin ik het over helicopterouders had. En ik vraag me vaak oprecht af: waar doe ik goed aan? Wel of niet curlen? Wel of niet de baan vrijmaken zodat mijn kinderen een zo onbezorgd leven hebben? In dit boek beschrijft klinisch psycholoog Jan Derksen hoe het zit met narcisme en het verwennen van onze kostbare schatten. Hij legt uit hoe het zit met het front office: de likes. Dat wordt steeds groter. Maar de back office, het gedeelte dat moet leren omgaan met tegenslag, wordt steeds kleiner. De emotionele intelligentie, oftewel het omgaan met tegenslag, jaloezie of verlies ontbreekt.

Ben je nieuwsgierig wat voor ouder jij bent? Hoe jij aan het opvoeden bent? Bestel: Het narcistisch ideaal

ARTIKELEN

Zou je dat wel doen?
Waar doe je goed aan als ouders?
De druk en de entourage.

Al deze onderwerpen waren onderdeel van mijn blogs. In dit artikel in het NRC wordt het heel herkenbaar beschreven!

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/26/op-je-zesde-naar-ajax-of-feyenoord-heeft-dat-zin-a4037389

Leermodellen – Kolb, Jung, Beatrice McCarthy

Als docent ben je je altijd bewust van je ‘publiek’. Omdat kinderen (en ook volwassenen) op verschillende manieren leren en een eigen leerstijl hebben, is het interessant om je daarvan bewust te zijn. Hoe zorg ik ervoor dat iedereen geïnteresseerd is én blijft? Bij een les Frans een hele uitdaging, maar ook als je een lezing of workshop geeft is het goed om je hiervan bewust te zijn. Je wilt niet dat mensen na twee minuten afhaken omdat je ze niet op de juiste manier aanspreekt. Bij het schrijven van mijn blog ‘Finland’ realiseerde ik weer hoe dit soort theoriëen ook in de dagelijkse praktijk een rol kunnen spelen.

Ik deel graag met jullie twee links naar meer uitleg:

https://www.linkedin.com/pulse/workshop-presentatie-gebruik-het-4mat-model-oscar-brug/

https://www.toolshero.nl/persoonlijke-ontwikkeling/4mat-model/

 

Luisteren

Bij de Radboud Universiteit kan je, ook als je al lang geen student meer bent, genieten van interessante lezingen. De term curlingouders spreekt mij erg aan en deze lezing was echt de moeite waard. Ik vraag me zo vaak af waar ik goed aan doe: curlen of niet? Nu een onbezorgd leven of ze klaarstomen voor een toekomst waarin ze weten hoe ze met hobbels om moeten gaan? Aan de ene kant het belang van een onbezorgde kindertijd (nu) en aan de andere kant de voorbereiding op de volwassenheid (later). Maar is het voor dat succesvolle leven nodig dat we nu al curlen?

Via deze link kan je de podcast terugluisteren:

 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial