_

#22. Lies

Hij heeft er wel vaker last van, van zijn lies. In de tijd dat hij bij Orion speelde vonden we dat ook wel vervelend, maar maakten we ons er verder niet zo druk om. Nu heeft hij weer last van zijn lies. En nu maken we ons er wel druk om. Hij heeft inmiddels vaker wel dan niet een blessure. Of is ziek. Blessure = niet trainen = geen wedstrijd spelen. Dat mantra zit er al goed ingebakken. Hij komt in de laatste wedstrijd voor de winterstop niet aan de bak, zit de hele wedstrijd op de bank. Komt thuis met de mededeling dat hij maandag eerst weer langs de fysio moet. Ik had niet gedacht dat woord zo vaak te gaan horen in vijf maanden. Hoewel de druk een heel klein beetje van de ketel is, want er staan geen competitiewedstrijden meer op het programma, ben ik me toch al een beetje zorgen aan het maken over zijn toekomst. Als dit het is, weet iedereen met een beetje nuchterheid dat je het zo niet gaat redden. Hier kan een profclub natuurlijk niet zo veel mee. Het kan best zijn dat ze iets in hem zien, maar als het er nu niet uitkomt denk ik niet dat ze daar al te lang in gaan investeren.

Het is ook de week voor vertrek naar Finland. Daar wil hij graag spelen en niet als vijfde wiel aan de wagen meehobbelen.

Peter googlet zich suf naar ‘groeispurt’ ‘topsport pubers’ maar ik wil daar niets over horen. Omdat ik denk dat het niet uitmaakt wat de reden is van blessures. Je hebt er mee te dealen. Je kan alleen maar heel zuinig zijn op je lijf. Dat begint met slaap en voeding. Niet overtrainen, maar daar heb ik geen verstand van, die verantwoordelijkheid leg ik bij de trainer. Niels gaat er deze keer redelijk ontspannen mee om, misschien is hij ook blij dat een periode van relatieve rust voor de boeg staat. Ik deel mijn zorgen wat betreft zijn toekomst niet met hem. Positief denken is zo belangrijk, dat heeft hij zeker nodig. Wel begint bij hem ook heel langzaam door te dringen dat hij afhankelijk is van zijn lijf als hij echt voetballer wil worden. Dat hij een grote verantwoordelijkheid heeft voor dat lijf. Hij moet zelf zijn grenzen gaan ontdekken, maar ook waar juist wél ruimte is om te groeien  Naast de normale pubertijd groeipijnen is dit een extra pijntje om als topsporter mee te dealen.