_

#43. Voetbalkamp

Elke middag zwieren ze in een lichtblauwe lint weer uit. De hele Groesbeekseweg is ermee gevuld. Met vermoeide, zongebruinde en blije jongens en meisjes die de hele dag plezier hebben gemaakt op het sportcomplex van SV Orion. Daar wordt de hele week het voetbalkamp gehouden. Lotte was denk ik 6 toen we daar voor het eerst mee in aanraking kwamen. Sindsdien zijn we verkocht. Zij werd in dat eerste jaar meest opvallende speler van het kamp en kreeg zo haar eerste beker. Ze heeft bijna geen jaar overgeslagen. Later ging ze samen met Niels en er was zelfs een jaar dat ze alle drie gingen, Lotte als trainer omdat ze inmiddels te oud was om mee te mogen doen.

Het is een samenleving in het klein. Kinderen maken lol, eten samen maar leren ook voor elkaar zorgen, elkaar aanmoedigen en hun eigen rotzooi opruimen. Zonder mopperen stappen ze elke ochtend om kwart voor 8 hun bed uit en zorgen ze dat ze op tijd klaar zijn. Niels fietst met vrienden, ik fiets met Sil. Voor het eerst krijgen we ook hier met nieuwe maatregelen te maken. Ik moet er aan wennen dat ik ’s morgens het terrein niet op mag en dat we ’s middags allemaal op afstand van elkaar en ver van de kinderen staan om naar het finalespel te kijken. Maar het is ook prettig om te zien dat alles goed en veilig is georganiseerd. Alles wordt buiten gedaan, zelfs het eten. Er heerst zoveel positiviteit. Het is een soort magie. Kinderen worden aangemoedigd door de trainers, de groten zorgen voor de kleintjes, kleintjes glunderen van oor tot oor als ze een boks krijgen van die grote gasten.

Als ik aan het eind van de dag ga kijken naar de prijsuitreiking ben ik trots op deze club. En moet ik even glimlachen als die O15 jongens in een groep, boxjes met muziek aan, wegfietsen. Daar wordt naar opgekeken. Maar ach, ik ken die jongens, die doen nog geen vlieg kwaad. Dit jaar is het echt de laatste keer dat Niels mee mag doen. En hij geniet intens.

Voor ouders en kinderen is het de mooiste manier om een heerlijke zomer af te sluiten. Met zoveel plezier is het makkelijk weer in een ritme te komen.

En die mooie lichtblauwe voetbalpakjes, die worden samen met al die andere voetbalpakjes en gewonnen bekers, gekoesterd en bewaard!