_

#17. Speelminuten

Die speelminuten komen gelukkig in de (oefen)wedstrijden in de weken erna. In een ingenieus systeem dat SoccerLab heet wordt alles bijgehouden. Het is voor iedereen inzichtelijk wie hoe lang heeft gespeeld en welke wedstrijden. De jongens krijgen soms de opdracht om een wedstrijd terug te kijken en op basis daarvan nieuwe ontwikkelpunten te bedenken. Ook moeten ze iedere week een ‘aanvallend doel’ en een ‘verdedigend doel’ invullen voor komende wedstrijd.

In de O13 is het nog zo dat iedere speler in principe evenveel spelminuten krijgt. Het gaat er dus niet zozeer om wie de beste was afgelopen week en het zou dus ook niet voor moeten komen dat je weken achter elkaar op de bank zit. Dat is het idee. Over de uitwerking heb ik wel een beetje mijn twijfels want ik zie bepaalde jongens toch wel veel vaker opgesteld dan andere, maar ik vertrouw hierin volledig op Vitesse. De trainers zijn verantwoordelijk voor een goede opleiding van alle jongens, ik observeer het wel. Hoofd opleidingen bij Vitesse, Aloys Wijnker benadrukte dat ook in zijn openingspraatje in augustus: we willen uit iedere speler het maximale halen, dat is het doel.

We merken dat Niels weer vol verhalen thuiskomt. Uitleg over het spel met de kameleon en passje zus, omhaal zo. Ik blijf altijd geïnteresseerd maar echt helemaal volgen kan ik het niet. Peter wel, die ziet het voor zich en kan dan ook nog de juiste vragen stellen. Ik ben vooral heel erg blij dat zijn lijf weer gezond is en dat hij weer mee mag doen met de trainingen en de wedstrijden. Iedere vrijdag is het toch even de vraag van de dag als hij thuiskomt: ‘Sta je basis?’

Ze kunnen dan wel beweren dat in principe iedereen evenveel aan de beurt komt, ik ben elke keer weer extra trots als ik hoor dat hij komende wedstrijd basis staat!