Eenmaal begonnen met bloggen over voetbal, kwamen er al snel nieuwe onderwerpen. Corona, onze zomervakantie, en daarna eigenlijk gewoon het leven met drie kinderen. Omdat ik een plek zoek om ook deze te plaatsen (naast Facebook en Instagram), komen ze onder dit kopje, ‘dagboek’.
Deze verhalen staan los van de voetbalverhalen.
Eindsprint
Verhuizen (2)
Verhuizen (1)
11 juli 2022
Vier nachtjes
5 juli 2022
Ze is wel vaker weg geweest.
Op vakantie.
Bij vriendinnen.
New Wine.
Maar altijd kwam ze weer terug.
Vulde ze met haar verhalen en aanwezigheid het huis.
Nu gaat ze ook weg.
En komt ze niet meer terug.
Het zal nooit meer worden zoals het was.
We zijn er klaar voor.
Een nieuwe fase.
Waarin verhoudingen verschuiven.
Misschien wel beter op zijn plek vallen.
Precies twintig jaar geleden kwamen wij hier wonen. Groeide zij nog in mijn buik.
We blijven haar ouders.
Zij blijft onze dochter.
Ze komt hier nog haar cappuccino halen.
Zegt ze.
(Want de melkopschuimer krijgt ze niet mee.)
Ze komt hier iedere zondag languit op de bang liggen.
Heel vaak eten.
Zegt ze.
Het wordt nooit meer zoals het was.
En dat hoeft ook niet.
Ze mag het nu zelf doen.
En dat kan ze.
‘Jij kan alles.’
Zeg ik heel vaak tegen haar.
Ze heeft iets onoverwinnelijks.
Dat prachtige kind van ons.
Dat als meisje al zo goed wist wat ze wilde.
Er was een kleine hapering in de corona-periode.
Wat onzeker en zoekend.
Maar nu is ze weer bruisend. Vol in het leven.
Het is precies zoals het zou moeten zijn.
Vorige week kwam bij haar het besef: ‘Nog negen dagen mam, je gaat me nog missen.’
Een paar dagen later realiseerde ze zich dat haar sportkleren ook niet meer op het juiste moment schoongewassen klaar liggen. Toen was het mijn beurt: ‘Jij gaat míj nog missen.’
En of ik haar ga missen.
Niet het gedoe.
Niet het wakker liggen of ze al thuis is en dan ontdekken dat ze helemaal niet thuis komt.
Niet de onderhuidse onuitgesproken onenigheden.
Niet de muziek die op de meest onhandige momenten net te hard aangezet wordt.
Ik ga je missen.
Mooi mens.
Het vangnet, dat zullen we altijd blijven.
En op die bank kan je ook heerlijk slapen.
Dan maak ik ’s morgens een cappuccino voor je.
Het eerste feestje
7 maart 2022
Kinderen onderweg
25 februari 2022
Kinderen onderweg.
Je probeert er niet al te veel bij stil te staan.
Een schietgebedje ’s morgens.
Een losse gedachte als je een ambulance hoort.
Af en toe het gevoel dat een hand je hart dichtknijpt als je je angst even toelaat.
Ik zie een ambulance de straat inrijden.
Heel langzaam, zoekend.
Het kruispunt is verder rustig, hier is ogenschijnlijk niets gebeurd.
Hij zal toch niet bij de overbuurman moeten zijn?
Die heeft het aan zijn hart.
De ambulancebroeder maakt de achterkant open.
Gaat hij een brancard pakken?
Hij tilt een zwarte fiets naar buiten.
Heeft hij zijn kind van school gehaald en moet die vanaf hier verder fietsen?
Maar wacht eens, die fiets?
Is die van Niels?
Dan slaat mijn hart op hol en ren ik naar buiten, want nu zie ik Niels met een lijkbleek gezicht en gekromde schoudertjes naar buiten stappen.
Aangereden.
Op de grond in de regen kletsnat geworden.
Een verpleegkundige die snel bij hem was.
Lieve omstanders die dekens brachten om hem warm en droog te houden.
Jas stuk.
Airpod kwijt.
Fiets rolt niet meer.
Het is gebeurd. Mijn grootste angst is waarheid geworden.
We houden elkaar stevig vast. Hij rilt over zijn hele lichaam.
Van de kou en de schrik.
Maar de schade valt gelukkig mee.
Wat spierpijn en wat schaafjes.
‘Ik genees wel, ik vind het vooral zonde van mijn spullen.’
Voordat ik ’s avonds ga slapen doe ik iets wat ik lang niet meer gedaan heb.
Ik loop zachtjes zijn kamer in.
Met een dankbaar hart pak ik hem nog even extra in.
Neem het niet voor lief.
Iedere dag dat ze veilig thuiskomen.
Kinderen onderweg.
Je kan er niet teveel bij stil staan, dan heb je geen leven.
Het is vol vertrouwen zijn.
En dankbaar.
Positief
Dat boost mij.
Licht protest
Op de koffie
Ik moet me vermannen. Of het toelaten, maar ik weet niet hoe lang dat gaat duren. En zij zit te wachten.
Ik heb me nog niet eerder gerealiseerd dat deze ellendige tijd ze bespaard is gebleven.
Als ik op de juiste verdieping ben kijk ik de lange gang in. Mijn oma stond altijd in de deuropening te wachten, in zo’n zelfde lange gang. Mijn hart klopt sneller als ik me richt op ongeveer de vijfde deur. In verwarring loop ik de deur waar ik moet zijn voorbij.
In haar verzorgingsflat zijn direct de activiteiten en de mogelijkheid om samen te eten weer geschrapt. Hoe zal het gaan met de kerkdiensten? In december zal ze opgeroepen worden voor de booster. Ze is verdrietig.
Het lukt niet mijn eigen zorgen eerlijk te delen. Ik ben daar voor haar. En ik weet nog niet zo goed hoe het ook andersom kan zijn.
Op weg naar mijn leven vol liefdevolle herinneringen.
Darteldagen
Golf
20 september 2021
Bibliotheek
13 juli 2021
Jaren geleden, toen ik nog in Emmen woonde bij mijn ouders en broers en zussen, was de bibliotheek een van mijn favoriete ontsnap bestemmingen. Lopend langs de rijen met boeken wenste ik een van de personages te zijn. Denk dan aan meisjes die een knappe man tegen kwamen, en na wat strubbelingen toch lang en gelukkig leefden. Houd je meer van verhalen en lezen als je je eigen verhaal niet zo interessant vindt? ’s Avonds in bed verzon ik zelf verhalen. Soms raakte ik halverwege de draad kwijt en begon ik weer helemaal opnieuw. Vroeg slapen lukte zo meestal niet. In mijn voorstelling waren schrijvers een soort kluizenaars die ergens in alle rust zonder enige moeite hun verhaal typen. Dat leek me wel wat. Inmiddels weet ik dat schrijvers harde werkers zijn. Die letters staan echt niet zomaar op papier.
De voorliefde voor boeken en bibliotheken werd nog groter toen ik een jaar in Parijs woonde. Gibert Jeune, een winkel ter grootte van een warenhuis, vol met boeken. Zoiets had ik nog nooit gezien. Alleen al daar rondlopen en me laten inspireren was voldoende. Toen de kinderen klein waren wilde ik ze graag deze liefde doorgeven en sleurde ze mee naar de bieb. Maar zij ruiken en voelen en ervaren daar niet hetzelfde als wat ik daar doe. Ik hoor ze, inmiddels 18 jaar verder, in ieder geval nooit zeggen: ik ga even lekker een boek uitzoeken. En dus ga ik alleen. Zoek een stapel voor ze uit. En toen ik laatst ontdekte dat Sil de sprookjes helemaal niet kent, ben ik ze maar weer voor gaan lezen. We verheugen ons iedere keer weer op het einde: En ze leefden nog lang en gelukkig. Sinds ik als ZZP’er werk is de bibliotheek voor mij ook een fijne plek om ongestoord te kunnen werken. Geen kinderen die binnen denderen. Geen wasjes die mij aanstaren. Geen excuses om weer naar de keuken te lopen voor thee of iets anders. Omringd door boeken en andere werkende mensen lukt het mij beter de focus te houden. Behalve als er naast mij iemand gaat zitten eten. Of als er een stukje verderop hardop overlegd wordt door wat studenten. Daarom neem ik nu altijd mijn koptelefoon mee.
En staar ik, met rustgevende pianomuziek op mijn oren, naar mijn scherm óf naar de boekenkast voor mij. Of je nu in sprookjes gelooft of niet, dáár wil ik ooit tussen staan!
Vliegen
18 juni 2021
‘Veertig centimeter bij vijfentwintig.’
‘Maar past dat dan?’
‘Dat moet onder je stoel hè?’
Met de telefoon in haar hand, AirPods in haar oren, laptop voor zich op het bureau en te midden van een stapel kleren, papieren en tassen zit Lotte haar vakantie te regelen.
Een reisje Parijs, daar keken ze naar uit. Lotte, net haar rijbewijs op zak, maakte zich niet druk over de kilometers. Geen idee heeft ze van de rijstijl van de gemiddelde Parijzenaar. Ik heb daar een jaartje gewoond en kan me vooral herinneren dat de vader van mijn au pair gezin al toeterend en scheldend op de plaats van bestemming aankwam. En ik over het algemeen kotsmisselijk. Maar die overmoed van een achttienjarige die snap ik wel. En dus laat ik het maar zo. Totdat een week voor de betreffende datum een overlegje met de meiden plaatsvindt. Nu even niet via app en videobellen maar gewoon live bij iemand thuis. Het begint er nu echt op te lijken, ze gaan boeken, plannen maken, het wordt bijna concreet. Een beetje gedesillusioneerd komt ze thuis. Zij en haar vriendinnen vonden het toch niet zo’n heel goed idee, en wist je dat je als je uit Frankrijk komt gewoon in quarantaine moet? Droomreis uiteengespat.
Vanaf dat moment slaat de reiskoorts echt toe. Barcelona, dat gaat het worden. Oh nee, ook quarantaine. Portugal dan? Kost wel extra vanwege verplichte test maar ze hoeven niet in quarantaine. ‘We moeten NU boeken, dit is echt zo goedkoop en straks is alles weg!’ Paniek, stress. Maar ze pakken niet door. Want zo goedkoop is die vlucht niet en mogen ze eigenlijk wel vanaf België vliegen? Of zijn daar weer andere restricties? Welke landen zijn geel? Een eiland misschien?
Moeders die zich er inmiddels mee bemoeien. ‘Nederland is ook mooi. Ga je lekker in een villa in Bloemendaal aan Zee.’ Je hoort het jezelf zeggen. Alsof je vroeger naar de bestemming ging die je moeder voor je had uitgekozen. En dan, na weer een ochtendje overleg, komt ze oververhit thuis: ‘Lissabon! We hebben tickets! Alleen nog een hotel…’
Wat een feest. Ik gun het ze zo. Wat een bizar jaar hebben ze achter de rug. En wat leven ze op nu ze elkaar weer mogen ontmoeten, ook na 21.00 uur. Met zomerse temperaturen. Al die opgekropte energie en levenslust moet eruit.
‘Oké, ik kom zo de spullen brengen, ben jij dan thuis? En welke schoenen neem jij mee?’
Nog steeds die telefoon in haar ene hand, inmiddels rommelend en zoekend in al die spullen die ze om zich heen heeft liggen. De voorpret is begonnen. Iedere minuut heeft ze contact over iets wat nog afgesproken en geregeld moet worden. Een formulier voor België, een parkeerplek, samen testen.
Vanmorgen zou het dan zo ver zijn. De eerste echte vakantie zonder ons. Het moest er eens van komen. Tijd om (uit) te vliegen.
………………..
Zou, inderdaad, je leest het goed.
Gisteravond laat, verscheen er een bericht op Teletekst dat Lissabon komend weekend op slot gaat. Vakantie uitgesteld.
Regels: waarom we ons er (niet) aan houden.
‘De doelstelling van de maatregel moet begrijpelijk zijn, wat je niet uit kunt leggen, wordt niet nageleefd.’
Deze zin hoorde ik tijdens een webinar over de vraag waarom we ons (niet) aan regels houden. Het is al een jaar een onderwerp van discussie rondom het coronavirus. Als je mensen regels oplegt, roept dat weerstand op omdat het ingaat tegen je gevoel van autonomie. Als er een regel is die je begrijpt, die heel concreet is en waarvan je gelijk resultaat ziet, is het nu eenmaal makkelijker om die na te volgen. Maar als het regels zijn waar we het zelf niet mee eens zijn, ze voor ons gevoel arbitrair zijn, of het maatschappelijk belang is niet duidelijk, dan is het voor de meeste mensen veel lastiger. Mensen zijn ook geneigd de regels naar hun eigen situatie in te vullen. Of om mee te gaan met de massa. Zo kan je tegen een ander zeggen: ‘Maar je moet toch thuis werken?’ en als je zelf die vraag krijgt antwoorden: ‘Nee, voor mijn werk moet ik écht op kantoor zijn.’
Nu we het einde naderen wordt het er niet makkelijker op. Sinds vorige week zijn er een paar dingen bijgekomen die wél weer mogen, waardoor we steeds verder afdrijven van bepaalde basisregels.
Je mag wel op een terras zitten, maar als je zelf tafels in je tuin zet is dat niet hetzelfde. Daar geldt nog steeds dat je maximaal twee mensen in je huis, tuin of op je balkon mag ontvangen.
In de kerk mogen wij sinds kort weer met 30 man samenkomen, maar in een ander zaaltje mag dat niet.
De supermarkten zijn tot 22.00 uur open, maar drank mag je er nog steeds niet halen na 20.00 uur, ook niet als je tiramisu wil maken.
En wat te denken van de mensen die gevaccineerd zijn? Mogen zij samen een feestje vieren zonder beperkingen? Zij kunnen niet meer ziek worden en het virus waarschijnlijk niet meer overdragen. Toch moeten zij ook nog steeds mondkapjes dragen en afstand houden.
Vrijdag was Sil een beetje snotterig. Een klein beetje maar en ik dacht dat het zo weer over zou zijn. Maar zondag was het nog niet over en zeiden we tegen elkaar: ‘maar dan moeten we dus laten testen.’ De besmettingen dalen, de ziekenhuizen worden leger en ach, het is zeer waarschijnlijk gewoon een verkoudheid. Hij heeft maandag én dinsdag vrij, dus het is best een optie om hem gewoon uit te laten snotteren en dan kan hij woensdag gewoon weer ‘beter’ naar school. ‘Maar wat nou als….’ Stel dat hij wel corona heeft? Dan moeten wij in quarantaine, dan heeft dat gevolgen voor klasgenootjes, juffen, enzovoorts. En dus maakten we toch maar een testafspraak. De meneer aan de telefoon herhaalde de regels (die je denkt te kennen) nog maar eens: houd anderhalve meter afstand tot hem, hij mag nergens naar toe, en hij moet thuis blijven tot de uitslag. Best raar om tegen je eigen kind dan steeds te zeggen: ‘Sil, ik vind dat je iets te dicht bij mij staat.’ ‘Nee, ik maak je lunch wel klaar, blijf jij maar uit de keuken.’ En vooral ook jammer dat onze wandelafspraak met broer en schoonzus niet door kon gaan.
Die spagaat blijft ingewikkeld. Je ziet bij wijze van spreken de finish in de verte opdoemen, krijgt al zin in het feestje en op hetzelfde moment word je er nog even aan herinnerd dat je er nog niet bent. Alsof je kruipend verder moet.
Maar toch houd ik mij tot het bittere eind aan de regels. Omdat ik het zo ontzettend zonde vind, nu we zo ver zijn gekomen, het op te geven. In het webinar wordt dat de normatieve kracht genoemd. Ik geloof er zelf in en daarom doe ik het.
Ik vond het heel vaak moeilijk afgelopen jaar. Ik wil heel graag dat alles weer ‘normaal’ is, al vrees ik ook dat ik zelf niet meer weet wat dat ‘normaal’ is. Zoals mijn zus het laatst mooi zei: ‘Dat je alles weer mag maar niet meer weet wat dat alles is.’
Ik hou vol, ook als anderen de regels anders interpreteren. Ook als er bijna geen besmettingen meer zijn. Ook als al veel mensen gevaccineerd zijn. Omdat ik zo ontzettend graag wil dat we daarmee een definitief vaarwel kunnen zeggen tegen corona!
Op wie stem jij?
9 maart 2021
De veertienjarige mag naar school
Een keer in de drie dagen.
Verkort rooster.
Les met de hele klas.
In de aula, gymzalen of in tenten buiten.
Gym na schooltijd.
Ik grap of ‘ie de weg nog wel weet.
Vraag of ik zijn brood moet smeren.
Wil weten hoe laat hij opstaat, of hij al zijn spullen heeft.
Vanaf half december is hij er alleen voor voetbal en afspraken met vrienden uit geweest. Ik ben eraan gewend geraakt dat hij veel thuis is. Om vijf voor half negen gaat iedere ochtend de deur van zijn kamer dicht. Hij gaat aan het werk voor school. Tussendoor komt hij alleen voor koffie even buurten. Als de lessen klaar zijn, de stapel boterhammen verorberd en hij zich ook fysiek een beetje uitgeleefd heeft met een basketbal of voetbal, wordt de rest van de middag besteed aan gamen met vrienden.
Ik gunde hem meer maar ik had ook het idee dat hij zijn draai wel had gevonden. Niels doet het prima op vastigheid en duidelijkheid en heeft niet zoveel nodig.
Ik heb er op gelet dat hij niet ‘vereenzaamde’, nog genoeg afwisseling in de dag had en ging graag met hem de uitdaging van het schaken aan. Om, behalve samen te zijn, ook samen iets te doen.
Vorige week kregen we de opzet en het rooster van school over de mail. Omdat ik niet direct de logica kon ontdekken, heb ik het schema in de keuken op ons bord gehangen. Eerste week maandag en donderdag, tweede week dinsdag en vrijdag, derde week de woensdag.Toen ik het er met Niels over had, afgelopen weekend en hij op zijn rooster in zijn telefoon keek zei hij: ‘Ik ga helemaal niet maandag naar school. Ik ga dinsdag en vrijdag.’
Ik had naar het schema van de brugklas gekeken. Het is bizar hoe de tijd wegglijdt als de dagen steeds meer op elkaar gaan lijken. En ik blijkbaar gewoon vergeet dat hij al een jaar verder is.
Gister hadden Peter en ik een gesprek over koppig, eigenwijs, wijsneus, eigengereid. Wat al die woorden betekenen. Maar ook wie deze eigenschappen heeft. Bij Niels konden we alleen maar concluderen dat hij een rustig, evenwichtig persoon is geworden. Wie had dat gedacht toen hij als peuter krijsend en huilend bij mij op de fiets zat omdat hij iets niet wilde. Of hier tegen alles aanschopte wat hij tegenkwam omdat hij zich niet kon uiten.
Als ik in de loop van de ochtend zijn kamer inloop om die eens goed te luchten, kijken de restanten van het thuisonderwijs mij aan.
Gister was het internationale vrouwendag.
Vandaag is voor mij tienerdag: dat ze ondanks alles in hun eigen tempo op mogen groeien tot mooie, eigengereide mensen met oog voor de ander!
Groei & Bloei
De plant die ik bijna weg wilde gooien heb ik in een andere pot en op een lichtere plek gezet. Hij lijkt er van op te leven.
8 februari 2021
Ijsvrij
Ik was er wel aan toe hoor, dat Sil weer naar school mocht. Maar omdat alles steeds verandert en we ons regelmatig aan een nieuwe, onverwachte situatie aan moeten passen, was ik ook nog niet juichend over straat gegaan. Alsof er dan toch ergens zo’n stemmetje zegt: eerst zien dan geloven.
29 januari 2021
Voor alles is een tijd
25 januari 2021
Druppels
Om een beetje werkplek te creëren leg ik ’s morgens een stapeltje met schoolwerk, tekeningen, boekjes en voetbalplaatjes op de hoek van de tafel.
19 januari 2021
Hubba Bubba
Een paar dingen die ik al langere tijd wil uitwerken maar waar ik niet aan toe kom.
Wat opzetjes uitdiepen.Al mijn notitieboekjes zijn mee. Wat boeken ter inspiratie en omdat ik zo graag ook heel even weer eens wil lezen.Het eerste half uur gaan mijn gedachten toch steeds even naar ‘huis’. Ik ben dankbaar dat Peter dit doet, ik zag het blije snoetje van Sil omdat hij eindelijk eens een meester heeft.Maar als ik eenmaal lekker op dreef ben zit ik in mijn eigen bubbel. Waar het zo fijn toeven is. Het is alsof ik een roze Hubba Bubba aan het opblazen ben, heel langzaam, steeds groter en groter.Ik voel me wel eens een eenling hierin.Vorig weekend hadden we vrienden over de vloer en zij heeft juist heel veel prikkels nodig. Anders verdort ze, als een plantje dat geen water krijgt. Ik houd van goed en oprecht contact met mensen, en daarnaast heb ik juist ook die stilte nodig. Om dingen te verwerken en ruimte te geven aan mijn creativiteit.
Ik laat de zoete geur achter.
Er plakken nog wat restjes om mijn mond.
Die peuter ik er later op de dag wel af, als aandenken.
7 januari 2021
Die lat
4 januari 2021
Eerste schooldag van het nieuwe jaar
16 december 2020
Daar gaan we weer
We hebben dit eerder gedaan. En we kunnen dit. Misschien scheelt dat.
15 december 2020
Intratuin
10 december 2020
Kerstpuzzel
Ik had voor het maken van mijn kerstplannen maar even de persconferentie afgewacht. Misschien ging Rutte wel zeggen dat we met drie huishoudens de feestdagen door mochten brengen. Daar had ik eerlijk gezegd wel zin in. Als vanouds het huis vol met broer, (schoon)zus, schoonmoeder. Of vrienden. Maar nee, het werden drie personen. Dat beperkt de opties nogal. En stelt je ook weer voor die rare vraag: mag ik nu wel of niet met mijn gezin dat uit vijf personen bestaat naar mijn ouders of schoonmoeder? Zij mogen tenslotte wel hier komen. Het gepuzzel is begonnen.
Mijn zus, met wie ik toch echt altijd een kerstdag doorbracht afgelopen jaren, heeft een vriend en dus ook een familie erbij. Ik zal haar missen.
Gister sprak ik mijn moeder. Zij weet dan van al mijn broers en zussen te vertellen wat hun plannen zijn. Heel handig. En ook zij worstelen met de vraag waar ze verstandig aan doen.
Intussen maak ik, net als alle andere jaren, mijn huis gezellig met kerstboom, kaarsjes en warme chocolademelk. Ik draai hele dagen kerstmuziek. Van kerstconcerten met koren tot Skyradio of Sela.
Ik denk dat ik dat het meest ga missen: bij elkaar in een kerk naar muziek luisteren en samen zingen. Ontroerd (ja, mama moest een traantje wegpinken toen jouw groep het mime-stuk opvoerde) het kerstverhaal met de kinderen van de Pieter Jongeling beleven. Of genieten van de kerstlichtjestocht die bij de Boskapel georganiseerd wordt en waar ik nogal eens als engeltje in het koor gezongen heb.
Ieder jaar ga ik wel ergens naar toe. Een bijzondere kerstnachtdienst in een kerk, het kerstconcert van Sela, iets klassieks. Ik hou van die sfeer, het samenzijn en het samen de kerstboodschap beleven.
Omdat de kinderen gewoon naar school en sport gaan en wij ons werk kunnen doen, lijkt het soms of corona ons niet zo raakt. We vinden het niet leuk dat we minder vrienden en familie zien en we missen oprecht af en toe een goed feestje, maar we zijn er een heel klein beetje aan gewend.
Op deze manier kerst vieren, dat wordt weer iets nieuws om aan te wennen. Ik hoop en bid dat ik die kerstpuzzel volgend jaar niet weer hoef te leggen.
23 oktober 2020
Kinderfeestje
14 oktober 2020
Persconferentie
Hij zucht. Heel diep.
Ik vraag hem: ‘Wat betekent die zucht?’
Hij zegt niets maar komt over me heen hangen. Ik vermoed dat hij de persconferentie buitengewoon vervelend vindt om naar te kijken. Maar misschien is er ook wel heel iets anders. Hij is bijna jarig en heeft allerlei ideeën in zijn hoofd omtrent cadeautjes, vriendjes en opa en oma’s. Normaal gesproken stimuleer ik de kinderen om onder woorden te brengen wat ze voelen omdat ik anders ook niet kan weten wat er is. Nu wil ik gewoon even ongestoord naar Rutte kijken. En af en toe lachen om de gebarentolk. De hamer is leuk. Ik heb een persconferentie overgeslagen, maar deze wil ik kijken. We hebben vroeg gegeten en ik heb met Sil nog even heerlijk een rondje kunnen wandelen. Met frisse hoofden maar met een somber voorgevoel zitten we er klaar voor. Ik vind een omgekeerde, gedeeltelijke lockdown ingewikkelder dan vanuit een lockdown steeds weer iets meer mogen. En ik heb het idee dat ik daar niet de enige in ben. En ook dat mensen daarom iets meer ‘hun ding’ blijven doen. De kinderen blijven naar school gaan, ik kan m’n werk blijven doen, Peter ook. We kunnen nog steeds sporten. Dus als je het zo bekijkt valt het allemaal wel mee. En is het lastig om dan toch zoveel mogelijk ‘contact te beperken’.
11 oktober 2020
Belijdenis
Vandaag deed onze lieve Lotte belijdenis van haar geloof.Ongeveer anderhalf jaar geleden zei ze ineens, vanuit het niets: ik ga volgend jaar op belijdeniscatechisatie. Het kwam ook beter uit met trainen. En geloven, dat deed ze toch al? Waarom zou ze dan nog langer catechisatie gaan volgen?
29 september 2020
Volkskrant juni 2018
11 september 2020
Drie weken
4 september 2020
Heimwee
1 september 2020
Regeldagen
17 augustus 2020
Kalm
10 augustus 2020
Mondkapjes
5 augustus 2020
Week 2
Niks doen
8 juli 2020
Spagaat
3 juli 2020
Tant Es
(voor mijn lieve zus)
18 juni 2020
Bioscoop
15 juni 2020
Naar de kerk
5 juni 2020